Tipy na pokrmy s manukovým medem

Že má manukový med téměř zázračné účinky, je známo. Věděli jste ale, že jej můžete výborně využít i v kuchyni? Níže nalzenete několik tipů, jak manukový med lehce a zdravě použít při přípravě chutných pokrmů. Tak dobrou chuť!

 

Tipy na zdravou snídani

 

Medové müsli s ořechy a ovoce 

Ingredience:

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek směsi ořechů (mandle, vlašské ořechy)
  • 1/2 šálku sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 2 lžíce manukového medu
  • Jogurt podle chuti

Postup:
Smíchejte ovesné vločky, ořechy a sušené ovoce. Přidejte lžíci manukového medu a dobře promíchejte. Podávejte s jogurtem.

musli-orechy-manuka

 

Banánové palačinky s manukovým medem

Ingredience:

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 1 šálek mouky
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 lžíce manukového medu

Postup:
Rozmačkejte banány a smíchejte s vejci. Přidejte mouku a mléko, dobře promíchejte. Na pánvi smažte palačinky dozlatova. Podávejte s manukovým medem.

palacinky-manuka

 

Tipy na chutný oběd

 

Kuřecí salát s medovým dresinkem

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • Směs salátových listů (rukola, špenát)
  • Cherry rajčata, okurka
  • 2 lžíce manukového medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:
Opečte kuřecí prsa a nakrájejte na kousky. Smíchejte se salátem a zeleninou. Připravte dresink smícháním medu, hořčice a oleje. Salát přelijte dresinkem.

 

Losos glazovaný manukovým medem

Ingredience: 

  • 4 filety z lososa
  • 3 lžíce manukového medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku

Postup:
Smíchejte med, sójovou omáčku a česnek. Filety potřete směsí a nechte marinovat 30 minut. Pečte v troubě na 180°C 20 minut.

 

Tipy na lehkou večeři

 

Medová marináda na grilované maso

Ingredience:

  • 3 lžíce manukového medu
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:
Smíchejte všechny ingredience. Maso marinujte alespoň 2 hodiny. Grilujte dle potřeby.

 

Pečená zelenina s manukovým medem

Ingredience:

  • Mrkev, brambory, cuketa (podle chuti)
  • 2 lžíce manukového medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Čerstvý rozmarýn

Postup:
Zeleninu nakrájejte na kousky. Pokapejte olejem a medem, posypte rozmarýnem. Pečte v troubě na 200°C 30 minut.

 

Koupit manukový med